Kültürdeki huzursuzluk

Çalışma grupları 30 Ekim 2020

Kültürdeki Huzursuzluk ve Kültüre Türkiye Penceresinden Öznel Bakışlar
 
Kültür, konuşan varlığın zamana ve tarihe yerleşmesi anlamına gelir. Öznenin sözcüklerine yerleşebilmesini ve semptomuyla ilgili konuşabilmesini sağlayan temel koşul ise sembolik bir düğüm olan Baba-nın-(soy)Adı gösterenidir. Bu çalışma, kültüre dair bu öncüllerden yola çıkarak Türkiye’nin güncelinden, söyleminden ve bu alanda kendilerini ifade eden öznelerin semptomlarından itibaren gündelik yaşamın öznesinin sözüne eğilmek, kulak vermek ve bunlara dair yeni bir söz üretmek arzusundan doğmuştur.  
Türkiye’ye ve kültürüne ait gösterenleri, Freud’un Kültürdeki Huzursuzluk eserinde altını çizdiği “kavramları doğduğu büyüdüğü ortamdan koparmanın tehlikeli” olduğu bilgisinden itibaren ele alarak, çalışma boyunca “kültür” mefhumunun Türkiye’deki yapılanışına ve meselelerine eğilmeyi ve bunların öznelerdeki etkilerine bakmayı amaçlıyoruz. O halde, “kültür” nedir? Türkiye’de kültür nasıl yapılanmaktadır? Diğer bir deyişle, bir-aradalıklar nasıl mümkündür? Güzergahımızı, bu soruları Freud’un Kültürdeki Huzursuzluk eserinden itibaren ve bu eserle bağlantılanan diğer metinlerin içinden geçerek tartışmaya ve diyaloğa açtığımız bir tarzda şekillendireceğiz.
Bu çalışma, Uzm. Klinik Psikolog Sevinç Beyza Toktay ve Uzm. Klinik Psikolog Umur Yiğit Nural’ın sorumluluğunda, Psikanalist Dr. Özge Soysal’ın katılımıyla Haziran 2021 tarihine kadar devam edecek olup, her ayın 4. pazartesi günü 21:15’te zoom üzerinden gerçekleştirilecektir. 
Başlangıç tarihi. 23 kasım 2020 
İletişim: beyzatoktay@hotmail.com, u.nural@windowslive.com